Dag 3 – maandag 24 april

Goedenavond thuisfront,

Vanmorgen begonnen we om 07.45 uur aan het ontbijt. Daarna hadden we onze eerste opening in de Kapel waar we vanaf nu elke ochtend en avond zitten om te praten over het geloof, te lezen in de Bijbel en te zingen uit de bundel. Om 09.00 uur moesten we verzamelen op de binnenplaats waar we uitleg kregen wat voor werk we moesten doen deze week. We werden in groepen verdeeld en gingen o.a. kamers schoonmaken, spinnen weghalen, ramen lappen, schilderen en hout zagen. We hebben heerlijk in de zon gewerkt en konden al snel in T shirt rond lopen. Bettie had ondertussen voor koffie en wat lekkers gezorgd, zo konden we de morgen wel goed doorkomen. Ruth haar droom was uitgekomen, want ze mocht zelf ook een boompje zagen met de kettingzaag.

Om 13.00 uur werden we verwacht in de eetzaal en kregen we onze eerste Poolse maaltijd, wat bestond uit vermicellisoep, aardappelpuree, kip, roomsaus, wortels en doppers. Dit was voor de nieuwen onder ons uit verbazing best wel lekker. Het middagprogramma bestond uit het brengen van de voedselpakketten. Degenen die al eerder mee waren geweest hadden een voorkeur naar wie ze wilden gaan. We mochten 10 voedselpakketten verdelen onder 10 gezinnen die uitgekozen waren door de leiding van het kasteel. Het was indrukwekkend om bij de gezinnen te komen en te zien in wat voor omstandigheden ze leven. Op zo’n moment bedenken we ons toch hoe goed we het hebben ondanks dat we soms toch veel klagen. De mensen vertelden hun levensverhaal en waren erg dankbaar. We kregen na afloop een knuffel, wat erg emotioneel was.

Ook was er nog even tijd om naar een winkelstraat van Lwówek Śląski te gaan om onze Nederlandse euro’s te wisselen naar Poolse złoty’s. Door het lekkere weer kregen we zin in ijs en gingen dus ook een ijsje halen in de Biedronka (supermarkt). Bij thuiskomst konden we gelijk aan het avondeten en kregen van de corveeploeg heerlijke Unox soep en tosti’s (voor de tweede keer). Robert en Pawel, de staf van het kasteel, kwamen om 19.30 uur in ons appartement om te vertellen over hun leven en de reden dat ze de missie zijn begonnen in het kasteel. Een indrukwekkend verhaal wat we afsloten met een groepsselfie. De avond sloten we gezamenlijk af in de Kapel. Het was nog een mooie avond en hier werd gebruik van gemaakt door het spel Pino Mino.

We merken nu al dat de dagen druk en vol zijn en dat de avonden steeds eerder worden afgesloten. Voor een ieder een goede nachtrust en tot morn.

Groeten,

Angelique en Ingmar

11 Responses to Dag 3 – maandag 24 april

 1. Hans en Janet van Benthem says:

  Wat een supervolle dag gisteren. Hard aan het werk geweest, weer heel veel mensen blij gemaakt met een voedselpakket en dan nog de levensverhalen van de Pawel en Robert. Een indrukwekkende dag, met gelukkig ook nog tijd voor ontspanning en een heerlijk ijsje!
  En dan vandaag weer aan het werk en een bezoek aan jullie buren: het kindertehuis. We wensen jullie heel veel succes en een heel fijne en goede dag toe!
  Wanneer jullie dit lezen, zijn wij al bijna of helemaal onderweg naar Polen.
  We hopen jullie vanavond of morgen te zien.
  Groetjes, Hans en Janet

 2. Paula van Dalen says:

  Wat fijn om mensen weer blij te maken en te gelijk beseffen hoe rijk we allemaal zijn. Succes vandaag met het bezoek aan het kindertehuis. Vast heel veel blije kinderkoppies.
  Groeten van Paula en de kids

 3. ellen janzen says:

  Veel succes en plezier vandaag met het uitdelen van de knuffels…! Wat zullen jullie veel kids blij maken.. fijne dag!! Gr ellen

 4. Albert Weijs says:

  Hoi Polengangers,
  het is mooi om de dagen, door de blogs, mee te kunnen maken.
  Het zijn weer volle dagen, is het niet met werk of andere bezigheden, dan wel door alle indrukken die jullie opdoen, mooi en naar.
  GOED BEZIG!
  en dat jullie polenreis als een positieve ervaring jullie bij mag blijven!

  Groeten uut Klooster
  Fam A.E. Weijs

 5. Albert Weijs says:

  Veel plezier vandaag!

 6. Albert en Tiny van der Linde says:

  Een volle dag maar wel heel waardevol om mee te nemen op jullie levens reis door de tijd. Heerlijk om na gedane arbeid te genieten van lekkere ontspanning. Voor vandaag ook veel arbeidsvreugde en plezier in het kindertehuis.
  Een hartelijke groet vanuit de Leeuwte.
  Albert en Tiny.

 7. christien van dalen says:

  halloooo

  wat een mooi verslag weer , kunnen we vanuit sint jansklooster jullie belevenissen mee maken, fijn dat jullie dit elk jaar weer doen. EEn drukke dag gisteren ik vraag me dan af wie was die held die op spinnen jacht ging zonder te gillen….succes allemaal maar weer met jullie klussen en gezelligheid samen

  groet christien

 8. Marit Stegeman says:

  Wauw, een volle dag, gaaf om te lezen wat jullie allemaal doen. Mooi, die gesprekken die jullie met de lokale bevolking hebben gehad. Hun dankbaarheid, een knuffel, dat moet voldoening geven, en terecht!
  Ik wens jullie verder veel succes en mooie momenten toe deze reis!
  Groetjes Marit

 9. Jeanet says:

  Wat mooi om de blogs te lezen, wat jullie allemaal doen daar, top!!!
  goed bezig, succes voor vandaag met klussen, en het bezoek aan het kindertehuis.

  Groetjes Jeanet

 10. Tamar Vis says:

  Mooi om jullie blog te lezen. Het was vast een leuke dag maar ook indrukwekkend.
  p.s voor de dominee/papa: lieve papa ik mis je heel erg. Groetjes Tamar

 11. Klarisse Broer says:

  Wat bijzonder om jullie verhalen zo te kunnen lezen. Een onvergetelijke ervaring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *