Dag 6 – donderdag 27 april

Lief thuisfront,

Vanochtend was iedereen om kwart voor 8 in de ontbijtzaal van het hotel. Alles leek tot in de puntjes verzorgd te zijn, totdat we het buffetkamertje in liepen en een lekkende sapdispenser zagen. Maar zelfs toen we het lief hadden aangegeven is er niets aangedaan. Maar dat heeft de eetlust natuurlijk niet bedorven. Vooral die van Ingmar niet, die ondertussen al met z’n vijfde ronde bezig was!

Om kwart voor 9 zijn we vertrokken naar Auschwitz. Tijdens de reis en toen we daar aankwamen regende het, maar we konden gelukkig regenponcho’s  kopen. Om 9:20 uur mochten we naar binnen. We werden eerst gecontroleerd op onze jassen en tassen. Daarna mochten we Auschwitz I (museum) binnen.

Eenmaal binnengekomen bij Auschwitz kwamen we de welbekende poort tegen van ‘Arbeit macht frei’. We hebben vooraf verschillende verhalen gehoord en hier en daar wat afbeeldingen en filmpjes  bekeken. Maar in het echt laat het meer indruk achter. Binnen Auschwitz zijn er diverse celblokken die bezocht kunnen worden. Elk celblok is anders ingericht en zijn er verschillende dingen tentoongesteld. Dingen die men kon zien waren bijvoorbeeld foto’s van 4 jongetjes van rond de 5 en 10 jaar waarop werd geëxperimenteerd met gifgassen, de verhalen van gevangenen in het Nederlandse blok (blok 21), de duizenden namen van omgekomen Nederlanders… In bepaalde celblokken waren persoonlijke eigendommen van de gevangenen te zien: schoenen, kammen, scheerkwastjes maar bovenal wat schokkend was is dat er ook afgeschoren haren op één grote berg lagen. Hier werd bijvoorbeeld textiel van gemaakt. Dit werd door de gevangen gedragen. Tevens waren er ook heel veel schoenen te zien en het raakt je tot het bot wanneer je die kleine schoentjes van kinderen ziet.

Daarna zijn we naar Auschwitz II (Birkenau) gereden. Daar waren gaskamers en verblijfplaatsen te zien waar de gevangenen met ongeveer 400 man opgesloten zaten. Birkenau was ook de plaats waar de mannen, vrouwen en kinderen van elkaar werden gescheiden. Zelf kon je in een gebouw lopen waar de mensen werden goedgekeurd (op fitheid en gezondheid). Je kon door verschillende ruimtes lopen. Eerst liep je de ruimte in waar de mensen zich moesten uitkleden, vervolgens werden de haren geschoren en moesten ze douchen zodat ze helemaal schoon waren (gedesinfecteerd). En tenslotte de ruimte waar ze urenlang naakt moesten wachten op hun “kleren”. Dit waren ook vaak oude kleren van vorige gevangenen. Birkenau zelf kent vele ruïnes, plekken die door gevangen vernietigd zijn maar ook door de Duitsers zelf om hun daden te “verdoezelen”.

Na ons bezoek aan Auschwitz I en Birkenau even tijd voor wat lichters, er moest besloten worden waar we gingen eten, de keuze was pizzeria of McDonald.  Uiteindelijk is er en keuze gemaakt en gingen we naar de McDonalds. Hier werden vele McChickens genuttigd met als toetje vele McFlurries wat Lianne het gelukkigste kind ter wereld maakte!

Het laatste uurtje van de reis terug naar het kasteel werd er in de auto van de dominee volop volksmuziek gedraaid inclusief een kamelendans!

Uiteindelijk werd onze avond afgesloten met de sluiting en gebed. Na het schrijven van deze blog gaan we onze avond afsluiten met een paar potjes “weerwolven” onder het genot van een hapje en een drankje.

Veel liefs, Nienke & Klaas

12 Responses to Dag 6 – donderdag 27 april

 1. Hans en Janet van Benthem says:

  Goedemorgen allemaal.
  Wat een ‘mooi’ uitgebreid verslag van de dag van gisteren. Zo te lezen hebben jullie een indrukwekkende dag achter de rug, met gelukkig ook nog gelegenheid tot ontspanning. Een dag met een lach en een traan. Wat fijn dat jullie dit als groep zo mogen doen en ervaren.
  En nu al weer de laatste echte Polendag vandaag, voordat jullie morgenochtend al op tijd weer vertrekken naar Klooster. Wat gaan zo’n week toch snel. Vanochtend nog een paar uur hard aan het werk en dan vanmiddag nog even gezellig de stad in om even te shoppen. Als afluiting van deze bijzondere week natuurlijk de BBQ met o.a. de jeugd van hier.
  Wij hopen jullie, voordat wij weer richting Land Veno vertrekken, rond vijf uur te treffen bij het kasteel!
  Fijne, goede, gezellige dag gewenst met elkaar en: Tot vanmiddag!
  Groetjes, nu nog vanuit Boleslawiec 🙂

 2. christien van dalen says:

  dat was een een indrukwekkende en intensieve donderdag, maar wat goed om dit samen te kunnen doen.. en afsluiten bij de mac top idee. nou Leanne ik snap jou wel ik zou ook heel gelukkig worden van een mc flurrie mmmmmm…Ik wens jullie een hele goede terugreis zaterdag, morgen dus en hoop jullie allemaal weer te zien bij de johanneskerk.

  groet christien

 3. Marion During says:

  Hallo allen,
  Wat een indrukken om zo te lezen. Al lezende voel je tranen opwellen over wat er allemaal voor akelige dingen in de 2e wereldoorlog gebeurd zijn in Auschwitz, en dat jullie op die plek geweest zijn nu.
  Goed om ook wat luchtigere zaken te hebben op zo’n dag.
  Geniet dan ook van de laatste dag in Polen, en alvast een goede en veilige terugreis gewenst!
  Groeten Marion

 4. Roel en Emmy Hofte says:

  Wat een indrukwekkende dag. Goed om dat zo samen te beleven.
  Nog een fijne laatste dag in Polen en een goede thuisreis. Groeten, ook van Roel, Emmy

 5. Gerrit Brink says:

  Bijzonder om al jullie verhalen te lezen. Fijn dat jullie het zo goed hebben met elkaar en weer veel hebben mogen betekenen voor de mensen daar. Het bezoek aan de concentratiekampen zal heel indrukwekkend zijn geweest. Maar geweldig dat jullie er geweest zijn. Dit stuk geschiedenis mag nooit vergeten worden.
  Sandra,gefeliciteerd met je verjaardag en nog vele jaren toegewenst. Iedereen nog een goede tijd in Polen, een goede terugreis en een behouden thuiskomst toegewenst.

  Hartelijke groet, Gerrit en Janny Brink

 6. fam A.E. Weijs says:

  Het troosteloze weer paste wel goed bij jullie excursie, wat een narigheid!
  Maar is goed om mee te maken, zodat de viering van 4 en 5 mei nog meer betekenis krijgt.
  En gelukkig ook leuke dingen om te doen, veel plezier nog de komende dagen,
  en houd Ingmar een beetje in de gaten dat hij niet tonnetje rond terugkomt.
  🙂

  Groeten!

 7. janneke Vis-Moor says:

  Bedankt weer voor jullie uitgebreide verslag. Gisteren hebben wij regelmatig aan jullie gedacht. Wat een indrukwekkende dag hebben jullie gehad! We horen later thuis de verhalen over dit bezoek aan Auschwitz. Vandaag nog een een mooie dag met elkaar toegewenst!!! Groetjes van Rebecca, Tamar, Zippora en Janneke

 8. Petra says:

  Bijzonder om op die plek geweest te zijn hè!!
  Dat vergeet je niet meer maar gelukkig ook veel leuke dingen gedaan wat je waarschijnlijk bij gaat blijven
  Nog een fijne dag daar en een goede terug reis voor morge gewenst
  (Heeft geri zich een beetje gedragen 😉
  Gr petra

 9. Albert en Tiny van der Linde says:

  Goed verslag van het bezoek aan Auschwitz en indrukwekkend en goed om dat gezien te hebben. Hier en daar lopen inmiddels weer wat politici rond die de neiging hebben om het een beetje te vergoeilijken dus weest waakzaam.
  Voor morgen een veilige thuisreis gewenst naar Klooster.

  groeten van Albert en Tiny van der Linde

 10. Willy says:

  Wat fijn om jullie belevenis en ervaring te lezen.
  Bezoek aan Auschwitz zal jullie altijd bij blijven, indrukwekkend om daar te zijn.
  Daarnaast ook weer de leuke en gezellige ontspanning met elkaar.
  Ik wens jullie een veilige thuisreis toe.

  Hartelijke groeten,
  Tante Willy

 11. Fam. Lassche says:

  Hallo allemaal,

  Wat een indrukwekkende dag zullen jullie gehad hebben en wat fijn om jullie uitgebreide verslag te lezen.
  We wensen jullie een hele goede en veilige terugreis toe en tot morgen .

  groetjes van Dirk, Jeanine, Kian en Daniek

 12. Jeanet says:

  Hallo allemaal,

  Wat een indrukwekkend verslag, vooral voor jullie wat jullie gezien hebben,
  maar ook iets wat jullie niet gauw zullen vergeten,
  voor morgen een goede reis terug.

  Groetjes Peter, Jeanet en Annet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *