Dag 7 – vrijdag 4 mei

Hallo allemaal,

Hier is ie dan: de eerste laatste blog hier in Polen. Vanmorgen zaten we allemaal weer netjes om 7.45 uur aan het ontbijt. Ook nu waren er weer heerlijke Poolse bolletjes. Rond 8.30 uur verzamelden wij ons weer in de kapel om daar voor het laatst deze samen de dag te beginnen. Deze ochtend ging het over hoe wij onszelf kunnen spiegelen aan Jezus. Om 9.00 uur werden we weer verwacht op de binnenplaats waar we de klusjes voor deze dag te horen zouden krijgen: zware zakken naar boven sjouwen, gras maaien, bij het museum verder werken en bij de Camp Section het veldje opknappen. Om 10.30 uur had Willy weer voor aromische koffie en heerlijke thee gezorgd met wat lekkers erbij. Hier had iedereen wel zin in. Om 11.00 uur ging er een groepje naar het appartement om de dienst van zondag voor te bereiden waarin we wat zullen vertellen over deze week. Om 12.00 uur kwam iedereen binnendruppelen om zich op te frissen zodat we om 13.00 uur samen brood konden eten in het appartement.

Na de lunch werden de voedselpakketten uit de auto geladen zodat wij die in groepjes rond konden brengen bij verschillende families. Deze families waren door de mensen van het kasteel uitgekozen. Het was erg bijzonder om bij deze mensen in huis te komen en te zien hoe zij leven. Ze waren ontzettend dankbaar voor de pakketten en lieten dit alles in Gods liefde aan ons merken. Sommigen waren erg snel weer terug, bij anderen duurde het langer. ‘s Middags gingen er veel mensen Lwoweck in om nog even te kunnen shoppen en een overlevingspakket voor morgen onderweg in te slaan.

Om 17.00 uur werd traditiegetrouw het kampvuur aangestoken. De stokken, worstjes, salade, drinken en broodjes stonden al voor ons klaar. Daar zaten we dan, op z’n Pools aan het bbq’en: worstjes op een stok boven het kampvuur. Ook was er gezorgd voor een lekker dessert: marshmallows die je (nadat je ze boven het vuur had gehouden) lekker tussen twee biscuitjes met chocola kon doen. Het was erg gezellig en leuk om elkaar zo te ontmoeten: Poolse en Nederlandse jongeren samen.

Nadat iedereen zijn buikje vol had gegeten, vertrokken we naar het sportveld bij het kindertehuis om weer een heus potje voetbal en volleybal te spelen. Niemand hield de score bij, maar het ging ongeveer gelijk op. De teams waren zowel bij volleybal als bij voetbal gemengd. Helaas, ook dit keer liep de dominee opnieuw een blauwe plek op: dit keer op zijn neus.

Om 19.45 uur vertrokken we weer naar het kasteel om ons te verzamelen in de kapel. Hier werd de week geëvalueerd en het komt erop neer dat iedereen het een bijzondere, geslaagde week vond. Er werd geprobeerd verbinding te krijgen met het NOS om de dodenherdenking te kunnen volgen. Dit lukte helaas niet, maar ook zonder verbinding zijn wij om 20.00 uur twee minuten stil geweest. Deze twee minuten stilte hebben wij afgesloten met het Wilhelmus te zingen. De verbinding was uiteindelijk toch tot stand gekomen, dus we hebben nog eventjes gekeken naar de kransleggingen. Hierna werd de dag afgesloten met een stukje uit de bijbel, een stukje dagboek en gebed. Na de sluiting had Luut heerlijke taart op tafel gezet, nog voor zijn verjaardag. Hier zaten we heerlijk van te smikkelen, toen de leiding van het kasteel binnenkwam om ons te bedanken. Ze spraken ons toe en we hebben samen in een kring gebeden. Hierna werden er knuffels uitgedeeld waarbij er veel tranen werden gelaten. Hier konden bepaalde mensen echt niet mee stoppen hoewel ze dit wel graag wilden. Het was een mooi afscheid. Nu zitten we de blog te schrijven en zijn er mensen hun tas aan het inpakken, spelletjes aan het spelen en lunchpakketjes te maken voor morgen. Morgen zijn we als alles goed verloopt rond 18.00 uur weer in het vertrouwde Klooster (mooi op tijd voor de presentatieavond), tot dan!

Groetjes Lianne, Mariëlle en Sandra

Quote van de dag: “Marshmallows kunnen vuren”: Mariëlle, 2018

5 Responses to Dag 7 – vrijdag 4 mei

 1. Albert van der LInde says:

  Weer een mooi verslag, wat fijn dat we zo op deze manier jullie belevenissen mochten mee beleven van deze week. We hebben ervan genoten hier in de Leeuwte.
  Bijzonder om in Polen bij de vier mei herdenking stil te staan.
  Zo’n laatste dag daar is altijd telkens een beetje afscheid nemen van alles wat je hebt mee gemaakt maar vooral ook van al die mensen die je mocht ontmoeten. Maar wat fijn dat jullie weer met mooie en waardevolle herinneringen naar huis kunnen gaan.
  We wensen jullie een goede en veilige reis en een behouden thuiskomst. Tot ziens in een zonovergoten St. Jansklooster.
  Hartelijke groeten
  Albert en Tiny van der Linde

 2. Janneke Vis says:

  Weer een mooi verslag. Jullie hebben een hele mooie week gehad, dat is wel duidelijk. Heel fijn. Hier wordt het komende week lekker weer. Kunnen jullie mooi nagenieten. We wensen jullie morgen een hele goede reis toe en een veilige thuiskomst. Groetjes Rebecca, Zippora, Janneke en Tamar

 3. Janet van Benthem says:

  Een mooi uitgebreid verslag weer, van weer een bijzondere dag met heel veel afwisseling.
  Fijn dat jullie in allerlei opzichten iets, of zelfs veel, hebben mogen betekenen in de levens van de mensen die jullie mochten ontmoeten.
  Nu, na hopelijk een goede nachtrust, weer een dag onderweg naar Klooster.
  Ik wens jullie een heel goede en voorspoedige reis toe!
  Groetjes, Janet

 4. christien van dalen says:

  hallo Allen

  De inspirerende week polen zit er bijna weer op. Jullie kunnen aan de blogs te lezen terug kijken op een goede week. Vanuit de leeuwte wens ik jullie een goede terug reis , veilig thuis komen in klooster.

 5. Albert en Gea Weijs says:

  Hallo allemaal,
  wat een week!
  vol van indrukken, gebeurtenissen, gesprekken, emoties, inspanningen en ontspanningen, mooie blogs en foto’s, kortom om een kort verhaal lang te maken,
  een week om de rest van je leven wat aan te hebben!
  Mooi dat wij het op deze manier een beetje mee konden maken, uitgebreide verhalen volgen vast nog thuis, en voor zaterdag: een hele goede terugreis gewenst!
  Dooooeeeei!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *