Polenreis2019-dag3

Dzień dobry (goedendag),

Het ontbijt werd vanochtend verplaatst naar 9.00 uur in plaats van 7.45 uur. We konden dus heerlijk uitslapen! Het ontbijt werd weer goed verzorgd door de corveegroep. Na het ontbijt ruimde de corveegroep keurig weer alles op en begonnen we samen de dag in de wat warmere zaal dan gisteren. Luut had een stuk uitgekozen over Marta: vaak zijn we heel druk met van alles en nog wat, maar wat doet er nu echt toe? Wat doen wij ertoe bij de Poolse bevolking hier en wat kunnen zij voor ons betekenen? We vervolgden met het zingen van ‘’Handen heb je om te geven’’ en sloten af met gebed. Vandaag was de dag van de grote volksverhuizing: na de dagopening pakte iedereen zijn spullen in zodat we rond 11.00 uur konden vertrekken naar het volgende kasteel in Lwówek Śląski. We maakten een tussenstop in het stadje zelf waar we even wat lekkers en nuttige dingen konden halen in de Biedronka en de naastgelegen sklep. Eenmaal aangekomen in het kasteel werden we al opgewacht door Aneta. Vrolijk werden we begroet met een knuffel voor iedereen. De mensen in het kasteel waren nog druk bezig met het schoonmaken van onze kamers. Dit omdat er net voor ons een groep was vertrokken. We maakten de tijd vol tot 13.00 uur door lekker met elkaar in de woonkamer te zitten. Hans kon alvast in zijn kamer, want die was als eerste schoon. Om 13.00 uur hebben we heerlijk met elkaar gegeten in de eetzaal van het kasteel. Er was heerlijke soep bereid met een soort van aardappelovenschotel met van alles en nog wat erdoorheen. Uiteindelijk waren de borden helemaal leeg, dus dit werd zeer gewaardeerd.
Inmiddels waren de kamers helemaal klaar en konden we onze koffers uitladen en een plekje zoeken om te slapen. We hadden nog 1,5 uur vrije tijd totdat we de voedselpakketten zouden gaan rondbrengen. De ene helft maakte hiervan gebruik door naar het centrum van Lwówek te gaan. De andere helft bleef in het kasteel om uit te rusten. De auto van Klaas werd in het stadje bijna overvallen door een man die door zijn geur duidelijk liet merken wat hij graag zou willen. Gelukkig kon dit groepje hem afwimpelen door snel de supermarkt in te lopen. Deze man was geen onbekende van Luut, want zondag stond hij al bij hem aan de auto. Luut gaf hem toch maar een plakje brood van twee dagen oud. Ook boden we hem een appel aan, maar deze sloeg hij af. Kieskeurige Polen… Toen het groepje van Klaas terugkwam bij de auto was deze gelukkig nog heel en de man hebben we niet meer gezien.
Weer aangekomen op het kasteel werden we ingedeeld in groepjes om de voedselpakketten rond te brengen. Voor iedereen was dit (weer) een dankbare activiteit. Onder begeleiding van mensen van het kasteel werden de voedselpakketten bij de mensen gebracht die dit goed konden gebruiken. Vanochtend hadden we het gehad over wat wij de Poolse bevolking konden geven en wat zij ons terug konden geven. Dit werd deze middag voor iedereen heel concreet door alle dankbaarheid die we van de mensen mochten ontvangen. Iedereen was flink onder de indruk en kwam terug met mooie verhalen van de ontmoetingen. Sommigen zijn naar adressen geweest waar ze al vaker waren geweest voorgaande jaren. Dit was voor hun ook extra speciaal.
We hadden daarna nog even de tijd om bij te komen van alle indrukken zodat we rond 18.00 uur van de broodmaaltijd konden genieten. Marion had in de middag heerlijke Poolse bolletjes gehaald en Hans heeft zijn best gedaan om 30 eieren te bakken. Hier heeft iedereen heerlijk van gegeten en we waren de kippen zeer dankbaar. Na het eten was er tijd om te relaxen en om 20.30 uur sloten we de dag af in de Kapel van het kasteel. Het ging er over dat we Jezus altijd nodig hebben. Iets wat de Poolse bevolking ons (ook vanmiddag) altijd probeert mee te geven, hoe moeilijk ze het soms ook hebben. Deze avond hebben we vrije tijd wat vast wel weer opgevuld zal worden door leuke spelletjes en mooie gesprekken.

Do widzenia (tot ziens),
Sandra en Ingmar

8 Responses to Polenreis2019-dag3

 1. Edward van Dalen says:

  Polenreis 2019 dag 2:

  “Vooral de hutspot was overheerlijk, lekker vers ook, aangezien Marion deze om EEN OF ANDERE REDEN thuis opnieuw heeft moeten bereiden.”

  Ik weet nergens van! 🙂

  Veel plezier allen! Maak er een leuke tijd van!

  Groet Edward

 2. Willy Weijs says:

  Wat leuk om de verhalen van jullie te horen van deze dag.
  Een dag ook weer met veel indrukken. Voedselpakketten rondbrengen, mensen ontmoeten in moeilijke leefomstandigheden. Dankbaar om te delen van onze rijkdom.
  En morgen aan de klussen beginnen!!!!! Fijn dat jullie zo met elkaar bezig zijn.
  Groetjes en tot morgen zie weer uit naar de volgende blog.

 3. Hofte says:

  Net alles van de drie dagen gelezen. Fijn dat alles zo goed gaat. We wensen jullie nog een plezierige tijd. Groeten, ook van Roel, Emmy

 4. Albert en Gea Weijs says:

  Dzień dobry Allemoale!

  Nu dan eindelijk op de plek van bestemming en waarvoor jullie gekomen zijn, hulp aan de bevolking en werken in en aan het kasteel, kortom onvergetelijke ervaringen opdoen.
  Veel succes allemaal, we zijn trots op jullie!

  Groetn uut Klooster.

 5. Janet van Benthem says:

  Weer een mooi verslag van de dag! Leuk om te lezen en zo de dag een beetje mee te kunnen beleven.
  Fijn dat jullie weer mochten delen van onze overvloed en dat jullie de dankbaarheid hiervoor mochten ervaren.
  En dan morgen op een andere manier weer de handen uit de mouwen. Ik ben benieuwd welke klussen er dit keer op jullie liggen te wachten. Heel veel succes en werkplezier gewenst!
  Groetjes vanaf de Oldenhof
  P.S.je Namens jullie heb ik de kippen maar even hartelijke bedankt voor de goede en lekkere eierproductie (schouderklopjes geven lukte niet……kon dit lichaamsdeel niet vinden bij ‘hen’ )

 6. Fam Van Dalen (leeuwte 16 ) says:

  Hallo Daar

  mooi om jullie belevenissen te lezen, en zo deel te nemen vanuit klooster. Geniet er samen van… Beleef , ervaar, geniet en deel…. kortom een goede tijd samen. en tot morgen

 7. Albert en Tiny van der Linde says:

  Hallo allemaal in het verre Polen
  Wat een mooi verslag staat er weer op de blog, fijn om jullie zo wat te kunnen volgen.
  Wat mooi om daar weer zo van betekenis te kunnen zijn voor de armere bevolking om hun van de zo belangrijke eerste levensbehoeften te mogen voorzien.
  We wensen jullie veel plezier met het klussen en andere activiteiten
  Hartelijke groeten Albert en Tiny van der Linde

 8. Jasmijn, Chayenne en Marith says:

  Erg leuk en jaloersmakend om jullie verhalen en foto’s te zien. Wij hopen dat jullie met z’n allen nog een leuke week beleven en doe iedereen de groetjes daar.
  Geniet ervan!
  Ondertussen gaan wij door met leren 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *