Polenreis2019-dag4

Dzień dobry, (oftewel: goedendag!)

Vandaag was het dan zover, ons eerste volledige werkdag! In de ochtend hebben we heerlijk ontbeten met heerlijke broodjes. Na het ontbijt zijn we onze dag begonnen in de Kapel, daar hadden we het over om tot gunst te zijn voor de medemens, hoe het delen van kleine dingen tot grote gunst kan zijn voor anderen. Wij hebben het in ons leven behoorlijk goed. Veelal beseffen wij niet wat we hebben totdat we er echt mee geconfronteerd worden! Dit zorgt voor bijzondere indrukken en belevenissen waar wij als christenen van kunnen leren!

We kregen op het binnenhof van het Kasteel de taken toegewezen van Robert en Tomasz (Tomek).
Acht mensen mochten mee naar het Museum, daar waar een zware taak te wachten stond. De overige 9 mensen mochten op het kasteel het één en ander verslepen wat ook een zware taak was!

In de middag hebben we weer genoten van een heerlijke Poolse maaltijd, Soep, aardappelen met sla en een lekker stukje kip!

Breaking the Wall at the Museum:
Al enkele jaren gaat een vaste groep naar het museum. Maar waarom zou dat toch zijn?
Jawel hoor! Daar staat ie dan, de o-zo-mooie gekleurde auto die Ruth dolgraag mee wil nemen! Je gaat je trouwe Wesley (auto van Ruth) toch niet inruilen?
Bij het museum mochten we in het gebouw een flinke muur gaan slopen. Jasper en Luut sloofden zich hier natuurlijk op uit! En hadden al gauw…, na… enige… moeite… de eerste steen naar beneden. En al snel volgende er anderen. Onder het amusement van bijpassende muziek (liedje van de zeven dwergen, Hé ho, hé ho, je krijgt het niet cadeau) werd er goed meegezongen! Zelfs Tomasz moest hier toch best wel om grinniken! Tijdens de ochtendbreak kregen we van Tomasz een heerlijk Pools gebaksbroodje! Na een dag hard werken is de muur tot op de grond afgebroken en is het ook gelukt om al het puin te ruimen.
Wel even belangrijk om te vertellen… De reden waarom de muur neergehaald moest worden had te maken met het feit dat de Elim Christian Center daar diverse workshops wil organiseren in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan kunst en koken maar ook workshops in Geloof, ze willen natuurlijk ook hierin de boodschap van God en het doel van Elim overbrengen naar de gasten die komen! Dit wordt nog een flink project de komende tijd! Hierin wordt onze hulp zeer gewaardeerd!

Verslepen die boel:
We kregen eerst de ruimte te zien die we moesten leegmaken: een hal vol en een kamer vol. Er waren een paar hele lichte spullen bij, maar vooral ook gigantisch zware spullen. De spullen die we moesten verplaatsen, leek voor ons veelal troep, maar voor de Polen is het belangrijk dat alles bewaard wordt. Alles moest twee trappen naar beneden gesjouwd worden en in de grote opslagruimte gezet worden.
Rebecca, Sandra en Ilse leefden zich uit met de vloerkleden waar het stof vanaf kwam. Dit leken wel vliegende tapijten doordat ze van boven naar beneden gegooid werden (letterlijk). Wel stond er altijd iemand beneden om te checken of er niet toevallig iemand langskwam. Planken, stellages, kasten moesten leeggeruimd worden en naar beneden gebracht worden.
Nadat de ene ruimte leeggemaakt was, konden we genieten van een welverdiende pauze. Marion had ondertussen alles verzorgd hiervoor. Na de pauze liet Robert ons een andere ruimte zien: dit was in het bovenste topje van het kasteel: deze ruimtes mogen door de regering niet langer gebruikt worden in verband met de brandveiligheid. Alles wat er nu dus opgeslagen staat, moet naar andere ruimtes worden verplaatst. De ruimte die we net leeggemaakt hadden, mochten we nu weer vullen met de spullen van boven. Voordat dat gebeuren kon, moest de stoffige, hele stoffige, ontzettend stoffige kamer eerst worden aangeveegd. Ilse en Sandra hebben zich hiervoor opgeofferd en gewapend met mondkapjes gingen ze aan de slag. In de ruimte die leeggehaald moest worden boven, stonden veel kasten waarin allemaal boxen met knutselspullen stonden. Eerst moesten de bakken uit de kasten, en die konden we dan vast verplaatsen naar een halletje ernaast. Toen de tientallen kisten verplaatst waren, konden we beginnen aan de kasten. Deze waren echter vastgeschroefd: aan elkaar, aan de muur en aan de grond. Toen deze los waren, kon het echte zware werk beginnen: alle loodzware kasten moesten versleept worden wat een heel karwei was. Er waren vele mensen nodig om de zware kasten naar beneden te sjouwen. Maar samen sta je sterk en vele handen maken licht werk (helaas waren de kasten nog steeds loodzwaar en werden ze niet lichter)… Tijdens de koffiebreak hebben we een dierenvriend gemaakt, genaamd Henk (zie foto). En hierbij de vraag van de dag: wat is dit voor insect?

Sport en BBQ’:
Na de werkzaamheden gingen we met de jeugd om 16:00 sporten! Namelijk voetbal en volleybal! Hierin konden we zien dat er veel mensen fanatiek meededen! Na vele mooie goals en samen spel werd de voetbalwedstrijd gewonnen door TEAM LUUT! 9-5? Aan de andere kant van de velden won TEAM SILVANA met volleybal. Afsluitend gingen we met de jeugd en leiding van het kasteel heerlijk barbecueën (op z’n Pools: worst op een stokkie). Heerlijke worsten werden genuttigd met sla, augurk, bananen, appels, watermeloen en als afsluiter Smores (marshmallows met chocola en koekjes)!

Verhaal van Robert, Tomasz:
Na het eten kregen we het verhaal te horen van Robert en Tomasz! Zij vertelden ons hoe het kasteel is ontstaan en wat hun rol hierin is. De basis van het verhaal is dat ze geroepen werden door God. Ze kregen de missie om het kasteel weer op te bouwen. Hier zijn Ken en zijn vrouw mee begonnen. Robert en Tomasz (en hun families) kwamen te zijner tijd ook door Gods roeping op deze plek terecht. Het kasteel was 30 jaar geleden helemaal leeg en kaal. Er was hier helemaal niets. In de loop ter tijd zijn hier diverse groepen geweest die geholpen hebben met het opbouw van het kasteel! Zonder ook maar iets te vragen aan anderen, kregen ze alles wat ze nodig hadden door God. Verder vertelde ze nog over hun eigen leven.

Sluiting van de dag:
We lazen met de sluiting een stuk over dat je samen in geloof alles kan delen met elkaar. Dit hoeft niet groot te zijn, maar liefde kan al genoeg zijn! Citaat uit het dagboek: “Niet de omvang van onze acties zijn van belang, maar de hoeveelheid liefde die er in zit.” We zongen hierop: Samen in de naam van Jezus.

Do widzenia (tot ziens),
Ilse & Klaas

7 Responses to Polenreis2019-dag4

 1. Albert en Tiny van der Linde says:

  Prachtig om te zien en te lezen hoe jullie daar bezig zijn, super.
  Heel wat krachtsinspanning gebruikt om af te breken en op te ruimen, alles tot verbetering voor de toekomst van het museum en het kasteel.
  Veel succes en verder klusplezier en natuurlijk ontspanning op zijn tijd.
  Groeten uit de Leeuwte
  Albert en Tiny

 2. Willy Weijs says:

  Geweldig wat hebben jullie veel werk verzet, en heel mooi om te horen over de plannen van het museum dat het steeds meer een doel krijgt voor de omgeving.
  Zo ook weer genieten van de nodige ontspanning op het sport terrein van het kindertehuis.
  Fijn om dit allemaal te lezen. Morgen een vrije dag??
  Groeten Willy

 3. Peter vis says:

  Beste Polengangers,

  Een volle dag vandaag: werken, sporten en een mooi en goed verhaal ‘s avonds!
  Daar kunnen jullie mooi op terugkijken. Veel plezier met het uitje morgen.

  Groetjes van de Visjes

 4. Jasmijn, Chayenne en Marith says:

  Erg leuk en jaloersmakend om jullie verhalen en foto’s te zien. Wij hopen dat jullie met z’n allen nog een leuke week beleven en doe iedereen de groetjes daar.
  Geniet ervan!
  Ondertussen gaan wij door met leren ?

 5. Janet van Benthem says:

  Mooi om weer zo’n uitgebreid verslag van de dag te lezen!
  Jullie hebben hard gewerkt zeg! Gelukkig hadden jullie het ook goed wat eten betreft! Uit de blog op te maken was dat allemaal weer tip top in orde.
  Morgen er op uit met elkaar. Ik wens jullie een fijne en goede dag!
  Groetjes, Janet

 6. Hofte says:

  Fijn om op deze manier met jullie mee te leven. De foto’s zijn ook prachtig! Groeten , ook van Roel, Emmy

 7. de van Dalens uut de halleweg says:

  Leuk om jullie verslagen te lezen. Maar wat David zich afvraagt is hoe kan het dat Luut heeft gewonnen met de voetbal?????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *